Restauracja Tysina w Górach Beskidach
RESTAURACJA TYSINA O BESKIDZKIEJ DUSZY
Nazwa naszej restauracji pochodzi od przepływającego nieopodal potoku. I to właśnie beskidzka przyroda i jej skarby – woda, lasy, czyste górskie powietrze, inspirują mistrza naszej kuchni do komponowania menu w rytmie natury i zmieniających się pór roku. Kuchnia nasza wiele zawdzięcza również lokalnym tradycjom – odkrywamy je przed Gośćmi na co dzień oraz, szczególnie, podczas Regionalnych Wtorków restauracji.
Menu pełne aromatów
W restauracji hotelu kuchnia ludzi gór jest prosta i sezonowa. Korzystamy z jej przepisów i pomysłów, czasem je udoskonalając. W naszej restauracji spróbujesz zatem doskonałego schabu bacy z oscypkiem, pstrąga smażonego na klarowanym maśle z karmelizowanymi warzywami, prawdziwego pasterskiego burgera. Jesteśmy pewni, że zachwycą Cię placki ziemniaczane po chłopsku lub pierogi jagodami.
Restauracja w sam raz dla Ciebie
Gotowanie sprawia nam prawdziwą przyjemność. Lubimy odkrywać nowe smaki tak samo, jak czerpać z tradycji. Dlatego wzbogaciliśmy nasze menu o potrawy spoza regionu i o dania kuchni międzynarodowej w restauracji. Z butelką doskonałego wina będą smakowały jeszcze lepiej.
W ofercie restauracji są również zdrowe, apetyczne menu dla małych łasuchów i niejadków, dania małokaloryczne i z niskim indeksem glikemicznym. Od nas nikt nie wyjdzie głodny!
Doskonała NOWOŚĆ - kuchnia dla wegan i wegetarian
Kuchnia bez mięsa i produktów pochodzących od zwierząt doczekała się w naszej hotelowej restauracji znakomitego udoskonalenia. Przeszkoleni w temacie VEGE KULINARIÓW kucharze zapewnią Gościom pyszne i nadzwyczaj zdrowe doznania. Dań wegańskich i wegetariańskich można skosztować nie tylko podczas śniadań i obiadokolacji, lecz także zamówić z karty. Zapraszamy na aromatyczne zupy z soczewicy, sycące burgery z ciecierzycy, pyszne pakorki, smalec z fasoli czy desery z tapioki.
REGIONALNE WTORKI W RESTAURACJI TYSINA
Stworzyliśmy tradycję, na którą czekają Goście. REGIONALNE WTORKI to powrót do korzeni, do dziedzictwa Łemków. Kuchnia ta bazuje na prostych przepisach i naturalnych produktach – to cała pyszna tajemnica!
Wieczór umila prawdziwa góralska kapela, a spróbować można w restauracji:
-
zupy gospodarskiej górali, czyli zupy z mięsem, grochem, kapustą, warzywami na zasmażce
-
kapuśniorki z szczyponymi zimiokami - zupy na soku z kapusty kiszonej z dużymi kawałkami ziemniaków
-
kluch łomnicońskich z ciasta tartego ziemniaczanego nadziewanego serem
-
gołąbków z baraniną i pomidorami
-
baraniny w duszonych warzywach
-
klusek tartych z łomastą z ciasta ziemniaczanego polanych skwarkami
-
jadła pastucha, czyli placków pasterskich z bryndzą
-
dziadków (rodzaj klusek) wierchomlańskich podsmażanych z kiszoną kapustą
-
cyru- zacierki z mąki razowej
-
parowców - klusek drożdżowych na parze
-
grzybków z konfiturą - placuszków smażonych, podanych z konfiturą
-
naleśników z jabłkami i śmietaną.
Tłusto i smacznie – wtorkowy odpust w restauracji Hotelu Wierchomla Ski & Spa Resort koło Piwnicznej Zdrój. Zapraszamy!
Restauracja Tysina otwarta jest codziennie od godziny 13:00 do 22:00*
Markówka, Szałas Bacy, Pizzeria & Pub, Restauracja pod Wyciągiem to inne nasze miejsca z ciekawą kuchnią. Zlokalizowane poza Hotelem Wierchomla Ski & Spa Resort w Piwnicznej Zdrój, w pobliżu stoków narciarskich, są wręcz idealnym miejscem na kameralne spotkanie przy ognisku lub grillowisku. Tu również można skosztować dań regionalnych i współczesnych, szybko wrzucić coś na ząb, napić się aromatycznej kawy i osłodzić dzień pyszną szarlotką.
*Hotel zastrzega sobie możliwość zmiany godzin otwarcia restauracji.